Publicerad den Lämna en kommentar

Hundars självkännedom

Idag började jag en online kurs av Viktoria Stilwell “Inside Your Dog’s Mind”. Jag tänkte att jag kanske kunde fördjupa mina kunskaper i hur hundens medvetande fungerar. En del av kursen heter “How do we know what dog’s are thinking?” och där diskuteras vad som forskats fram kring hundens självkännedom. 

Det som refereras till är olika studier som gjorts på flera djurarter. Det handlar framförallt om “The mirror test”. Det betyder att forskarna undersöker om djuren förstår att de är de själva som de ser i spegeln. Hundarna verkar uppleva spegelbilden som en annan hund som de försöker leka med eller skrämma bort. Det är kanske något ni själva har uppmärksammat nångång eftersom det ser fantastiskt roligt ut. Men så visade det sig även i studierna; hundarna förstod inte att det var dom själv i spegeln.

Men betyder det att hundar inte har någon självkännedom alls? 

Jag tänker att vi alltid baserar våra test på hur vi människor fungerar och vad som är intelligens och medvetande för just oss som art. När vi utgår från oss själva så är det inte konstigt att vi inte förstår hundar och andra djur. Vi fungerar ju inte alls på samma sätt. Vi må ha hjärnor, organ, muskler och ben som liknar varandras, men vi använder dom på mycket skilda sätt. 

Luktsinnet är ett av de sinnen som jag tror vi människor har svårast att förstå. Hur är det ens möjligt att lukta sig till känslor? Hur mycket lukter finns egentligen och hur kan de sortera mellan alla dessa? Jag skrev i mitt inlägg om hundens luktsinne att hunden har ett luktorgan som vi bara kan gissa vad det är till för. Det troligaste är att det har att göra med sexualitet och reproduktion. Det måste betyda att lukten är oerhört viktig för hundens fortplantning. Vi människor tenderar däremot att använda synen i störst utsträckning och det är antagligen därför spegeltestet är utformat efter arter som har en liknande kognition som oss. Redan vid låg ålder börjar vi intressera oss för vad vi ser i spegeln och testar oss fram till att bli medvetna om att spegelbilden egentligen är oss själva. Men om vi ser till hundens egenskaper för överlevnad och fortplantning, så passar inte spegeltestet in i ramen för vad som är viktigt för en hund. 

Några tester har också gjorts där hundars markeringsmönster har studerats. Bland annat om hur de reagerar på sin egen lukt i jämförelse med andra. Det som observerades var att hundarna tenderade att intressera sig mindre för sin egen lukt och inte urinera över den i samma utsträckning. Detta hävdar dock Nigel Barber handlar om att alla djur som markerar revir känner igen sin egen lukt. Men han säger också att detta inte är exakt vad “självkännedom” är. Det är här jag har lite svårt att relatera. Jag menar, om de känner igen sin egen lukt så måste de ju vara medvetna som att den lukten handlar om dom själva. De borde kunna utläsa var de är i fortplantningscykeln och allting annat som vi inte har nån aning om att det finns i luktbilden. Hur kan vi jämföra självmedvetenhet hos ett djur som vi inte har någon aning om hur de egentligen ser världen?

Jag vet inte om ni själva har uppmärksammat att de flesta valpar och unga hundar har dålig koll på sina bakben. När de ska klättra upp på något så använder de i första hand frambenen. När det inte fungerar så kan de bli medvetna om att de behöver använda bakdelen också. Så på något sätt måste de ju bli medvetna om sin egen kropp, annars skulle de ju inte kunna lära sig använda bakbenen på ett annat sätt än vad som kommer helt naturligt. Olika individer har såklart olika lätt för att använda bakbenen, men generellt blir de bättre om det tränar på detta (genom övningar i bakdelskontroll). 

Människor är vid spädbarnsstadiet inte heller medvetna om vad spegelbilden reflekterar. Det är något de lär sig senare när de börjar intressera sig för vad de ser. Det lär betyda att barnets medvetandegrad också ökar med ålder och erfarenhet. Vi intresserar oss däremot för helt olika saker än hundarna. Så deras självkännedom måste vara mycket viktigare när det gäller dofter än om de har snygga ögon eller häftig färg. 

När vi tänker att hundar härstammar från vargen, så varierar inte utseendet alls på samma sätt som till exempel fåglar. Det visar en del på att färgen inte är lika viktig i fortplantningssyfte som för vissa andra arter. Däremot så dreglar hanhundar när de känner en kissfläck och det är lukten som leder den till sin potentiella partner. Det är faktiskt vi människor som medvetet har format hundarnas utseende, för det är vad som är viktigt för oss. 

Det finns helt enkelt inga tester som vi kan göra för att förstå hundens självmedvetenhet, utan vi får utgå från att det är svårt att överleva utan att vara medveten om jaget på ett eller annat sätt. Eller ska vi se det som att vårt sätt att vara självmedveten är det enda rätta? 

 

Källa: “Are dogs Self Aware?” – Nigel Barber Ph.D.

 “Inside Your Dog’s Mind” – Viktoria Stilwell.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.