Publicerad den Lämna en kommentar

Kongens doftbild

När jag håller kurs och surfar runt stöter jag ofta på frågan hur vi kan få Kongen att bli “ren” från annan doft än själva Konglukten. Vi vill att Kongen ska lukta så likadant som möjligt och ofta tänker vi att Kong Classic är de enda som luktar likadant oavsett var och när dom kommer ifrån. Frågor uppstår ofta kring ifall de andra röda leksakerna från Kong luktar likadant och därför kan användas att göra bitar av.

Det är ingen lätt fråga att svara på, men eftersom jag är nyfiken så har jag såklart gjort lite research.

Vad är doft?
Först och främst behöver vi förstå hur doft funkar och hur hunden kan fånga upp och analysera dofter på ett sånt avancerat sätt. Det kan förstås bli en hel uppsats, så jag håller mig till att berätta att doft egentligen är molekyler, sammansatta på olika sätt. Dessa förvandlas till gasform och släpps ut i luften i olika hastighet beroende på deras tyngd. De lättare molekylerna ger mer doft men försvinner fortare än de tyngre molekylerna som har en mindre doftbild men som varar länge. Alla typer av doftmolekyler avdunstar från allt runt omkring ungefär som ljusets studsande hjälper oss att se.

Det här med molekyler och hur de agerar är ett komplicerat ämne, men i grund och botten handlar det om att molekyler från ämnet blir till gas beroende på temperatur, luftfuktighet, vind, och andra faktorer i miljön. Vissa har lättare att flyga iväg, och andra tar längre tid. De binder sig olika lätt till luft, vatten, olja beroende på vad det handlar om för molekyl. Så allting som rör i något får molekylerna på sig, och då fastnar vissa längre än andra just där.

När dessa flygande molekyler når nosen så finns det receptorer som tar emot dessa och skickar vidare till hjärnan för analys. För att detta ska kunna ske så behövs det någon form av fukt så molekylerna fastnar på mottagarna. 

Vi människor använder vårt luktsinne extremt mycket mindre än vår syn, och detta gör det otroligt svårt för oss att sätta oss in i hundens komplicerade luktuppfattning. Vi tänker att de är som oss, som främst använder synen för att navigera sig i världen. Men hundar har generellt rätt dålig syn om vi jämför med människan. De ser inte alla färger och kanske inte lika tydligt som oss, men föremål i rörelse ser de relativt bra. De är helt enkelt utvecklade efter vad de är gjorda för: överlevnad.

Detta har ju såklart ändrats under människans urval av hundar och nu har vi olika raser som använder ögonen på olika sätt. Om vi ser till vinthundar, som ett exempel, så jagar de mest med synen och är kanske därför mer lika oss människor när det gäller hur vi uppfattar världen? Vi vet egentligen ganska lite om hunden när det kommer till kritan.

Men något vi vet är att hunden kan fånga upp dofter som inte är större än en molekyl. De samlar ihop fler och fler av dessa inne i nosen tills hjärnan kan uppfatta vad det är. De kan alltså uppfatta allting runt ikring oss, hela tiden, i minsta detalj. 

Jag funderar ofta på hur de kan sortera bland all information!

Kongens molekyler
Det är många som håller på med Specialsök som också tränar Nose Work. Här kan vi se en rätt stor skillnad i molekylernas beteende och form. Hydrolatet innehåller många lätta mokelyler som blir till gas snabbt och försvinner då även relativt snabbt, medan Kongen består av naturgummi som har mycket tyngre molekyler som stannar på platsen lättare. Doftbilden av Kong blir dessutom mindre eftersom molekylerna inte flyger lika lätt.

Kongen består av naturgummi, ett ämne som ursprungligen kommer från träd och växter, och som är oljigt i konsistensen. Enligt School of Canine Science (jag hittar inte källan just nu) så avger gummit 43 olika ämnen som blir till gas. I naturgummi är det framförallt 3 ämnen som ingår i doftkombinationen.

  • Limonene – Luktar citrus
  • Trimethylaminuria – Luktar rutten fisk och kiss
  • Dimethoxyphenol – Har en rökig och träig lukt.

Kong Classic i sig har ju såklart en hemlig sammansättning som vi aldrig kommer få reda på. Men förutom naturgummi så vet vi ju att den innehåller rödfärg. Rödfärg luktar också såklart!

Är alla Röda Kongleksaker av samma material?
Jag har varit i kontakt med Kong när det gäller sammansättningen och de har berättat att alla röda Kongleksaker i gummi har samma blandning, men att eftersom de kokas vid olika tillfällen så har alla “batcher” (hopkok) något olika sammansättning. 

När det gäller doftbild så påverkas ju den av ALLT. Det betyder alltså att det inte är säkert att alla röd KONG classic har exakt samma lukt (prova själv lukta på Kongar som du köpt på olika ställen). Blandningen är som sagt densamma för alla röda gummi produkterna, men även där kan det variera i doftbilden på samma sätt som i Röd Kong Classic. Frisbeen har dock ett annat ämne i också som gör att den kan flyta. Iallafall den nyare versionen.

Går det att rena Kongdoften?
Nu vet vi att det finns många röda Kongprodukter som luktar lika, men ändå olika, och vi vet att hundar känner extremt små mängder av ämnen. Går Kongen verkligen att göra “ren”? Vi talar om att koka den, och det gör vi ju för att desinficera till exempel. Men vad gör det med doftbilden i slutändan? Det vet vi inte riktigt. Eller, vet du?

Vi har också att lämna Kongbitarna ute under en längre tid. Då försvinner absolut lukt från dom, men läggs det inte till nya? Pollen i luften? Ämnen från föremål runt ikring?

Utan hundens luktsinne så kommer vi lekmän inte kunna veta. Men jag tror att alla Röda Kongar har samma grundsammansättning, och det är ju det viktigaste. Hunden måste lära sig den essentiella lukten som är unik för just Kong. Den får lära sig att oavsett vad den är blandad med, så är det just Röd Kong vi letar efter. 

Hantering av Kong
Vi blir ofta uppmanade att ta i Kongen så lite som möjligt. Att koka den eller lämna den ute. Sedan använda platshandskar och pincett. Det är ett bra tänk, för våra feta händer sätter sjukt mycket spår och den doften har dessutom ett värde för hunden. Så din egen doft kan lätt bli utlösande faktorn. Det som hunden förstår att vi ska leta efter. Så vill vi ju inte att det blir. 

Så trixa lite i början så att hunden lär sig att det inte är dina fingeravtryck de ska leta efter, men börja ganska snart att variera doftbilden. 

Ju fler olika sätt du presenterar lukten på, desto mer kan hunden generalisera vad vi letar efter, den grundläggande molekylsammansättningen. Att tänka på detta sätt gör också att det blir lättare att träna. Det gör då ingenting om du tar på Kongarna, bara du tar på andra ställen också (Kongen blir då utlösande), men tänk på att inte bara köra på dina egna bitar utan byt med dina kompisar. Låt dom gömma. Alla rör sig i olika miljöer och har olika dofter kring sig, så andras Kongar fångar upp en massa molekyler som vi inte har. 

Testa själv!
Testa om din hund förstår essentiella doftbilden. Markerar den på en Kongbit blandad i kaffe? Kan den markera på en Kongbit som bara varit hos någon okänd? En som legat ute i några månader? En som varit med och suttit på massa olika ställen? 

Jag har märkt att i början markerade inte Karma på gamla Kongbitar (1-3 månader på sökplatsen), men då behövde jag bara presentera den doftbilden som rätt också. Ju mer erfarenhet hunden får, desto mer kan den generalisera vad den letar efter. Så var inte rädd för att träna bara för att du inte har plasthandskar med dig! 

Är ni med på en utmaning? Hur många olika blandningar av Kongens doftbilder klarar din hund? Bara fantasin sätter gränser. Skriv gärna en kommentar om hur det går! 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.