Publicerad den Lämna en kommentar

Skadad hund.

Ibland har vi otur. 

Karma sträckte sig för ett tag sen. Hon fick anti-inflammatoriskt och vila. Kylde handleden varje dag. Det blev bra, men vilan var inte nog lång och uppstarten för snabb. När det blir en sträckning så skadas vävnaden och den kan aldrig bli lika bra som innan. Det finns alltså alltid en risk att skadan kommer tillbaka ifall vävnaden belastas för mycket även vid ett senare tillfälle. Det var precis vad som hände nu.

Jag tränade inför Högre klass spår. I brukslydnadens högre klasser finns inkallande med olika typer av stopp. I Högre klass är det ställande. När jag tränade detta belastades handleden för mycket och Karmas skada drogs upp igen. Vi är tillbaka på ruta ett. 

Detta förstörde ju min plan att starta tävlingen i höst och det var ju tråkigt. Men för mig är det viktigt att göra mitt bästa för att skadan ska läka så bra som möjligt med de medel jag har tillgång till. Så nu är vi tillbaka till Specialsöket som inte kräver lika mycket kroppsligt (beroende på vad vi tränar förstås). 

Det kommer bli tufft för Karma som har ett stort behov av att springa. Gärna fram och tillbaka hela tiden varje promenad. Nu har det gått några dagar och det spritter en del i kroppen redan. Jag får jobba med mental stimulans och hoppas vi kan lyckas komma tillbaka inom en rimlig tid. 

Jag hann iallafall träna lite delar av bruksmomenten, så jag bjuder på två korta filmer. 

I den här filmen tränar jag Framåtsändande. Hon kan gå sakta mot leksak och är bra på Framförgåendet med koppel. Men i detta moment ska hon ju dessutom springa ut 15 meter för att sedan sakta av och gå framåt 30 meter genom en grupp. Detta moment är lite knepigt och kan göras på många olika sätt. 

I detta fall valde jag att använda en skål med en godbit som hon får äta för att sedan fortsätta sakta rakt mot bollen. Tanken är att jag ska få ut avståndet från henne eftersom hon är van att jag bara är en koppellängd bakom, samtidigt som hon lär sig att springa till skålen. Vid ett senare skede kan jag skicka henne till skålen från transport vid sidan och att hon då känner sig trygg med att gå sakta med mig 15 meter bakom. 

Bollen har vi redan tränat på att ta bort i Framförgåendet, så detta kommer inte vara några svårigheter. Som ni kommer ihåg från min målbild så var det inte viktigt för mig med en stor tempoväxling, men jag vill ändå inte att hon smiter iväg i saktagåendet. Jag gör då ett ljud som hjälp för att sakta ner. Karma är väldigt lyhörd och redan vid inlärning av att gå sakta mot leksak började jag träna in ljudet så det skulle kunna användas vid senare skede. Jag hann tyvärr inte längre än så här, men kanske jag får för mig att starta nångång i ett senare skede, och då har jag iallafall en plan på hur jag ska göra. 

I denna film ser jag lite var vi kommit med momentet “Skall”. Hunden ska då kunna skälla i flera sekunder för att sedan bli tyst på kommando. Karma har lätt för att skälla, så med lite höjning av aktivitetsnivån gick det lätt att få fram ett skall eller två. Det är lite av en större utmaning att få till ett jämnt skällande där hunden fortfarande sitter kvar vid sidan. 

Här blir det lätt att jag lägger till en hjälp med rösten när hon gör uppehåll i skällandet, men där finns det stor risk att hon blir beroende av hjälpen samt att jag får för vana att göra den (jag är en vanemänniska). Nu försöker jag vara kall och vänta ut att hon själv väljer att börja skälla igen. Jag har på detta sätt lyckats öka frekvensen av skall från 2 skall till vad vi har på denna film. Även här har vi en grund att bygga på och skallet kan ju faktiskt användas i fler olika moment i andra sporter. 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.