Publicerad den 2 kommentarer

Creative Dogtraining – Min filosofi

Jag lever efter en filosofi och det är “det finns inga rätt eller fel, bara för- och nackdelar”. 

Det gör att jag är öppen för möjligheter. Jag behöver inte bli fast i att försöka göra rätt. Det som vi ser som rätt är oftast det vi redan känner till. Vi drar slutsatser för enkelhetens skull.

Vanor
Det finns en anledning till det. Vi har två olika system när det kommer till valmöjligheter; System 1 och System 2. Det första är det som vi har snabb tillgång till. Det hjälper dig att ta enkla beslut i vardagen och det är vad vi kallar vanor. Detta system gör att vi inte behöver använda särskilt mycket av hjärnans energi och kan spara den till annat. 

Jag har ett exempel. Jag flyttade till huset vi bor i 2013. Tiden går. Här om dagen gick jag på promenad i skogen bakom vårt hus. Vi har flera slingor vi brukar gå och just denna dag bestämde jag mig för att ta rundan i motsatt håll. Oj! Det fick mig att tänka på att under alla dessa år kan jag räkna på fingrarna hur många gånger jag gått i den riktningen. Varför?

Jo, precis av anledningen jag nämnde tidigare; vi sparar hjärnans energi. Jag bara går och tänker inte. I hundträning gör vi gärna samma sak som vi alltid gjort. Det är så mycket enklare! Det har gett resultat förut, varför ska det inte ge resultat nu. 

Och resultatet kommer säkert, tills du stöter på en hund som inte alls fungerar som den du tidigare haft. Helt plötsligt fungerar inte det gamla längre. Många ger då upp, blir frustrerade eller irriterade. Kanske är det svårt att se utanför boxen. 

Detta är min starka sida. Jag tycker om att riva sönder boxen och famla i mörkret efter nya sätt att arbeta. Det må kräva energi från många andra delar av hjärnan, vilket gör mig lite mer förvirrad, men det är sånt man får ta.

Vi ska inte sticka under stolarna med att vi alla har vanor.

Kreativitet byggs från gamla stenar
För att vara kreativ behövs en kunskapsbas att bygga vidare på. Det måste finnas ett intresse att lära sig saker och utnyttja redan känd kunskap på nya sätt. Ju mer vi vet, desto mer kan vi utvecklas och fortare går det. Det är något vi ser om vi undersöker historien. Utvecklingen går bara fortare och fortare för vi har mer och mer kunskap att bygga vidare på. Vi behöver inte uppfinna hjulet flera gånger men kan göra det bättre och bättre. 

Jag älskar att skaffa mig ny kunskap och letar jämt efter mer. Jag spenderat stora delar av livet att vara nyfiken på hundar och hur dom fungerar. Jag kan aldrig helt acceptera något utan att fråga varför och gör allt för att ta reda på det. 

Detta gör att jag har väldigt svårt för matte. Jag kan inte bara lära mig regler och formler bara för “att så är det”. Var kommer siffror ifrån? Matematik är ett språk som alla andra, men jag kan inte förstå betydelsen och det gör mig frustrerad. Varför placerar du ett X där? Ett Y där? Varför fungerar Pi som det gör? Vad är det ens? 

Mina frågor leder till att jag vill veta mer om allting som intresserar mig. Jag lär mig om hundens luktsinne. Hur kan det vara så fantastiskt? Vad händer egentligen där inne? Hur ser det ut? Hur kan en doftmolekyl fastna i en receptor och omvandlas till elektriska signaler som kan tolkas av en grå massa i hjärnan? Beståndsdelarna blir mindre och mindre.

Det ena leder till det andra. Hur ser en doftmolekyl ut? Hur liten är den egentligen? Hur rör den sig? Hur kombineras den till en doftbild? Hur kan doftbilderna variera så mycket och hunden kan ändå lära sig hitta den? Är det en grundsammansättning som är gemensam för det ämnet de söker efter? Vad består det av? Varför skulle vissa ämnen påverka analysen och inte andra? Varför skulle hunden inte kunna lukta sig till våra känslor? Våra känslor består ju av hormoner och signalsubstanser och vi vet ju att hundar kan lukta sig till molekyler och att molekyler sammansätts för att skapa doftbilder. De kan leta efter dofter från människor som inte är könsmogna. Det baseras ju på en viss sammansättning av hormoner..

Frågorna tar aldrig slut och inte heller viljan att leta efter svar. 

Kreativitet handlar om att bygga nytt från kunskaper som redan finns.

Skapas från misslyckanden
Jag får en idé utifrån något jag upplevt eller läst. Det börjar med en fråga, leder förbi en massa teori för att testas i verkligheten. Testet blir sällan som jag tänkt. Att prova något leder oftast till att problem uppstår. Nackdelarna blir kända. Men misslyckandena leder till nya frågor och nya idéer. Det forsätter i oändlighet. 

En stegringsplan skapas för att förändras och få konsekvenser. Konsekvenserna leder till en ny stegringsplan. Hur kan nackdelarna som uppstår lösas? Det leder till en ny stegringsplan. Jag snickrar i oändlighet. Och under tiden lär jag mig mer och mer. Lärandet leder till att jag får fler byggstenar att jobba med. Konstruktionen blir bara större och större. 

Om jag hade varit rädd för att göra fel hade jag inte kunnat vara kreativ. Jag hade inte lärt mig nya saker och känslan av misslyckande hade fått mig att vilja göra mindre och mindre. Rädsla för misslyckanden är en deprimerande kreativitetsdödare. 

Jag vågar äntligen tro på mig själv och vågar misslyckas. Det leder till att allting blir ett roligt äventyr. 

Creative Dogtraining
Med “Creative Dogtraining” vill jag dela med mig och inkludera er i min värld av misslyckanden och utveckling.

Varför tränar vi hund egentligen? Jag gör det för att göra roliga saker med mina bästa vänner. Att ha kul är det allra viktigaste.

Hoppa gärna på tåget och vänd några tårar till skratt på vägen.

Destination: Okänd

2 svar på “Creative Dogtraining – Min filosofi

  1. Älskar dina tankar och funderingar♥️👏

    1. Tack! Det är mycket som åker runt där inne. Hehe

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.