Årskrönika 2021

 

2021 har varit ett omtumlande år.

Jag har varit på läger i specialsök och gått två olika utbildningar. Det har varit så roligt men också lite jobbigt. Som de flesta vet så finns det oändligt många sätt att träna hund på. Många olika åsikter och erfarenheter. Ibland går det jag lärt mig tvärt emot vad jag just då lär mig. Då är det tur att min inställning är att det finns inga rätt eller fel. Allting har för- och nackdelar beroende på vad vi är för individer, vad vi har för hundar och vad vi vill uppnå.

När jag själv fick arbeta på ett helt annat sätt än jag är van vid så blev jag frustrerad och kände att jag inte kom framåt. Men jag bestämde mig att jag skulle göra detta och måste då ändra min attityd. Jag behövde ändra sättet jag blev besviken på mig själv när det inte gick rätt. Karma är en extremt känslig individ som bara vill göra mig glad. Vad jag än gör med henne så säger hon bara “yes, ma’m!” och gör sitt allra bästa med den information jag ger henne. Ibland ger jag fel information, och då blir det ju inte helt rätt. Besvikelsen på mig själv ger känslor som får Karma att känna sig otillräcklig. Hon förstår ju inte att det är mig själv jag är besviken på!

Men jag har kämpat och utvecklats som människa, kunnat ändra på mina känslor och faktiskt ta mig igenom de svårigheter jag stött på. Sen klarade jag utbildningen och det var så häftigt att se vad Karma kan! Att hon lärde sig ett nytt preparat på en dag och kunde söka fint och markera! Mitt självförtroende har ökat avsevärt och jag har också fått en bättre relation med mina hundar. Fantastiskt! Man ska inte ge upp!

Med detta har jag ju fått massa verktyg som passar olika hundar och förare. Det gör att jag kan individanpassa mycket bättre och se vilka för- och nackdelar de olika sätten att tänka medför.

Målet under början på det här året är att sortera i all kunskap och sätta ihop ett dokument där det tydligt framgår vilka individer de olika metoderna passar och vad de kan leda till för problem. Jag kan dessutom vara kreativ med övningarna och på så sätt utveckla träningsmetoder och sätt att tänka. Det är verkligen fantastiskt att jag får vara en del av detta!

En av de största vinsterna jag tagit med mig från mina utbildningar är insikten att hunden är SPECIELL! Det är inte vilket djur som helst, utan ett djur som varit tillsammans med oss i 30 000 år. När jag har tränat tidigare så har jag sett det som förstärkning av beteenden med hjälp av belöning i form av godis eller leksak. Med det har jag ju faktiskt glömt bort relationen. En hund vill vara med DIG och dina känslor av kärlek och glädje är också värt något i deras ögon. Jag har jobbat på detta. Framkalla oxytocin (kärlekshormon) via ögonkontakt och mys. Pratar mer med mina hundar när jag tränar och förklarar hur duktiga de är utan att det behöver följas av en godis.. och tänk, det fungerar! Helt plötsligt har jag ett verktyg att ta med mig när det blir svårt för hunden i söket där vi inte får belöna med just godis eller leksak. Tänk att min hund vill jobba bara för mig. Kärlek!

Året har också inneburit att vi köpt ett fritidshus i södra alperna. Det är FANTASTISKT! Jag önskar jag kunde dela med mig av all tur jag har i livet till de som inte har så tur. 2022 planerar jag att ni också ska få chansen att uppleva alperna genom att anordna läger i specialsök där. Så vill ni slippa hemska november i Sverige så är ni välkomna till soliga Frankrike! Det är bara att hålla utkik på hemsidan. Jag kommer göra en separat sida med så mycket information om lägret som går att finna.

Rusa har blivit gammal, 11 år, och det märks egentligen inte. Men under året så slog hon av en tand som jag inte fick möjlighet att åtgärda pga höga levervärden. Hon fick mer och mer ont och även om det inte syntes när vi var ute så var det hemskt att se henne inne. När jag sen upptäckte att hennes käke trasats söder av gammal inflammation (på andra sidan!) så förstod jag att hon klarar mycket smärta utan att visa särskilt mycket. En bit av käken hade lossnat och efter att ha behandlat levern så blev värdena så pass bra att vi kunde operera. Då upptäcktes skada på käkbenet i både ena överkäken och jättemycket i ena underkäken. Hon fick operera bort en stor molartand och plocka bort trasiga bitar, så nu verkar det vara mycket bättre! Dock vet jag inte hur smärtstillande behandlingen har påverkat levern, så det kommer vi behöva utreda vidare.

Jag har också hittat runda hårda knölar lite här och där. Jämför med mina egna muskelknutar och tycker inte det verkar vara det. Inte heller fett som är mjukt (hon har såna knölar också). Ryggen har en svullnad som verkar vara inflammation och hon är svag i vänster bak. Däremot är hon fortfarande glad och pigg på promenaderna men har svårt att gå i trappor. Jag skulle gärna fortsätta med NSAID för att få bort det här, men då har vi ju det där med levern.

Hon har fått följa med till Frankrike och uppleva så mycket fina saker. Och även om det varit lite tungt att bara gå upp och ner (inget är ju platt där!) så tycker jag det varit värt det. Hon har varit så GLAD! Det är dock sista gången hon får följa med dit för våra äventyr är lite för tuffa för henne.

Jag har startat några Specialsöksprov med varierande resultat. Karma är jätteduktig men också känslig. Av nån anledning blev jag så himla nervös och stressad att det märktes direkt på henne. Jag glömde stora delar av området och fick en felmarkering av frustration. Hon felmarkerar endast högt när hon är frustrerad och det är sen jag varit oklar i att förklara hur vi gör med höga gömmor. Det märks direkt att det är en frustrationsmarkering och nu har jag satt upp en plan för hur jag ska göra det tydligare för henne.

Sista provet jag var på, efter mycket studerande på Hundcampus, så har jag hittat bra samarbete och bra sätt att stödja karma när hon blir osäker. Jag är så stolt över vår utveckling! Vi hann inte med hela området för vårt sätt att arbeta är lite för noggrant. Att anpassa söket efter stora områden är ingenting vi tränat på, men nu när jag ser att utvecklingen går mot det så lägger jag upp en plan hur jag ska kunna visa henne att söka på olika sätt beroende på hur jag gör mitt påvis. Det är en spännande utmaning! Vi får se hur denna sport utvecklas i slutändan, men det har varit superkul att få vara med i utvecklingen!

2022 är det år då jag ska värdera mig själv och mina kunskaper på rätt sätt. Då jag ska få utvecklas och hjälpa så många som möjligt att nå sina mål i träningen och bara ha riktigt riktigt kul! Planen är att till hösten utbilda mig till provledare och få ännu bättre insyn i SBK specialsöksprov. Jag kommer fortsätta hålla kurser på brukshundsklubbar som avtalsinstruktör och har redan blivit inbjuden till Haninge BK. Ska bli så kul och spännande att hålla kurs för en ny klubb. Annars fortsätter jag hjälpa till med det jag kan inom gränsen för vad jag orkar. Jag håller på att få en riktig balans i livet som jag inte haft någon gång förut. Det kan ni som kursare ta åt er av. Det är ni som gör det möjligt! (

Jag hoppas vi ses under året!