Publicerad den Lämna en kommentar

Projekt Struktur och System: Pass 7-8

Ni ska såklart få följa med i utvecklingen här på bloggen, men det blir lite sporadiskt och i efterhand för ibland blir det för mycket att göra. Men samtidigt är det bra att gå tillbaka och titta igen och analysera en tid efteråt, så jag ser det som positivt! 

Här kan ni se hur ett sämre pass kan se ut. Det blir mycket frustration och då massa skäll, frustration, dåliga markeringar och mycket spring. 

Utvärdering

För att följa hela projektet: Klicka här

För planering och delmål se tidigare inlägg.

Pass 7

Passet någon dag tidigare hade varit väldigt högvarvat. Det var efter att hon varit och tittat på när jag hade kurs i 2 timmar, så jag tänkte det kunde bero på det. Så planen blev att gå på tur och få ut lite spring för att sedan köra lite sök. Det verkar ju dock inte vara det som är problemet, vart lite värre än vanligt till och med. 

Jag la ut 5 områden på stenar. Det var länge sen vi gjorde skogssök. Planen var att kunna ta en gömma på en sten i taget för att sedan gå vidare till nästa utan belöning. Jag började med 2 områden. Sedan körde jag 4 utan belöning. Där ser vi att efter andra-tredje så blir hon mer uppvarvad, mer spring i benen och markeringarna blir sämre. däremot är jag nöjd med att hon ändå återgår till söket utan annat än “häråt” kommando, och att vi fick avsluta med en bra markering.

Det här passet var lite dåligt planerat av mig. Jag hade lagt områdena ganska nära varandra vilket gjorde att hon gick mellan dom och då blev det en del spring. jag vet faktiskt inte längre om det handlar om tiden hon jobbar i allmänhet, eller om det är antalet gömmor utan belöning som gör att hon blir så uppe i varv. 

Funderade på saken och verkade hitta en lösning som kanske kan funka, vi får se om det håller i sig.

Du kan läsa mer om det nedan. 

Här går det bättre eftersom jag reflekterat lite och insett att leka är bra, men hon behöver komma ner i koncentration för att söka bra. Tidigare, när jag tävlat och tränat andra sporter har jag märkt att bästa sättet att få den rätta sinnesstämningen är att först leka, och sedan göra omvänt lockande just innan vi går in. Du kan läsa mer om utvädering, tankar och mina misstag här nedanför. 

Pass 8

Planen här var att belöna upp markeringarna lite mer eftersom dom brast en del förra passet. Sedan att hitta rätt sinnesstämning. Startskallen kommer jag inte bli av med tror jag, men bara söket i sig och markeringarna blir bra så får det vara. man får välja vad som är viktigt, ingen är perfekt. 

Ni kan se i dom första skicken att hon inte markerar på flera ställen (man ser att hon visar intresse och tänker stanna till men väljer att söka vidare), så det kändes som rätt tänk att belöna upp igen. Jag upptäckte både i detta pass och förra passet att hon släppte markeringen när jag började kasta, så jag jobbade lite med att ha kongen rörligt hela tiden så hon inte skulle höra/känna när jag släppte den. Då blir ju belöningsplaceringen bättre (vill helst inte att hon vänder upp för belöningen om jag inte gett kommando för det).

Där vid 2 minuter in i filmen så markerar hon en gömma som jag tagit bort. Så där ignorerar jag bara. Det händer ibland när hon blir trött verkar det som. Det kommer inte när jag har större bitar, bara när dom är mindre. Men på prov kommer det ju aldrig vara en nyligen borttagen gömma, så jag fortsätter ignorera och släcka ut beteendet. Önskar jag tidigare lärt henne det där med att välja bort kvarvarande doftbild. Det var ju en lång period när jag tränade det som hon fastnade extremt länge i markering på dom gömmorna. Men jag hoppas det kommer släckas ut mer och mer, och att hon kanske får bättre uthållighet och inte behöver bli trött på samma sätt. 

Vid 3 minuter provar jag en rutin jag kan använda inför prov. Då gör jag på samma sätt som när jag tävlar annat, men lägger in några markeringar på hela kongen också. Gömmorna hon söker efter där är över en vecka gamla. Vi har inte kört med så lång liggtid på länge, så hon inte kunde bestämma sig när hon nosade över dom gömmorna. Man ser hur hon identifierar men väljer att söka vidare.  

När jag sedan förflyttar mig till nästa släpper hon också markeringen. Jag hade verkligen tänkt jobba med flera gömmor och transporter emellan, så jag höll fast vid det. Sen blev det lite skäll på tredje området, men var bra att hon återgick själv och fick belöning då. 

Bestämde mig sen för att köra ett till pass å samma områden och bara belöna upp lokalisering och markering av gömmorna. Sen har jag gjort i ordning fler områden som ska få lång liggtid. Detta ska vi nog komma till rätta med!

Sista området kände jag att hon gick upp i stress igen och skallen kom, så jag körde ett omvänt lockande. Det funkade ju bra. 

Nu håller jag på att jobba upp ett sätt som jag ska kunna använda handen för att få ner koncentrationen även utan godis. Det blir spännande att se vad det ger. 

Fler pass har gjorts sen detta, men det får ni ta del av senare 😀 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.