Publicerad den Lämna en kommentar

Projekt Struktur och System: Pass 4

Hädanefter kommer jag redigera bort när vi tar bort kongbitarna. Det tar bara onödig tid och är tråkigt att kolla på. Jag ville behålla dom i första filmerna för att visa att jag inte klipper bort något från själva söket. 

Utvärdering

För att följa hela projektet: Klicka här

För planering och delmål se tidigare inlägg.

Det här passet är från förra veckan. Jag valde att träna på en parkering och det råkade vara orienteringstävling då. Så det var mycket rörelse och störningar. 

I det här passet var min plan att belöna upp henne ordentligt på några gömmor och sen prova “fortsätt” i andra området. Sen hade jag planerat att göra en transport utan belöning till sista området. Dock ändrade jag mig under passets gång eftersom det inte alls blev som jag tänkt. 

Jag använde “fortsätt” när hon markerade en gömma. Det var katastrof. Hon blev stressad, frustrerad, skällig och störd av omgivningen.

Jag vet inte om denna miljön blev så störande för att hon vart frustrerad, eller för att det var för mycket belastning. Jag tyckte dock inte miljön blev svårare i sig, men fokustappet kom efter jag provade “fortsätt”. Så jag gissar lite på att det var kommandot som gjorde det. 

När hon blev frustrerad och skällig så väntade jag ut henne tills hon markerade gömman lite mer normalt och belönade då. Det kan ju bli en kedja av det (markera, skälla mm, markera igen – belöning), men jag kände att det var viktigare att hon fick känna att det faktiskt var rätt tänkt från början. Jag tänker att kedjetänket inte uppstår på ett tillfälle med den här hunden.

Vid gömman efter den hon blev frustrerad över, valde jag att belöna snabbt för att öka säkerheten lite mer. Kändes som det blev lite bättre efter det, men fick en felmarkering här med, men som hon själv valde att fortsätta från efter “kontroll”. Jag har tidigare varit med om att hon haft rätt markeringar som hon fortsatt från när hon varit frustrerad. Hon blir osäker på sig själv och om hon gör rätt. Det hoppas jag inte ska hända när projektet fortsätter, jag hoppas hon ska få bättre självförtroende och verkligen våga övertala mig om att den är där. Men i detta fall var det ett bra beslut att fortsätta, så det slutade bra med en belöning för markering. Vi får se hur dom här beteendena utvecklas fram över. 

När det kom och parkerade en bil framför kameran valde jag att avsluta passet. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.