Publicerad den Lämna en kommentar

Projekt Struktur och System: Pass 3

Hädanefter kommer jag redigera bort när vi tar bort kongbitarna. Det tar bara onödig tid och är tråkigt att kolla på. Jag ville behålla dom i första filmerna för att visa att jag inte klipper bort något från själva söket. 

Utvärdering

För att följa hela projektet: Klicka här

För planering och delmål se tidigare inlägg.

Vid en ny plats behöver jag börja om. 

Hon har väntat i nån timme när vi tränat andra hundar, så hon är väldigt taggad. Leker upp henne och intensiteten ökar, men det blir också lite flipp i hjärnan och spring i benen. Det blir till och med en felmarkering 😮 !

Jag är väldigt noga att träna så hon kontrollerar att gömman faktiskt är där, så hon brukar sällan få felmarkeringar förutom på kvarvarande doft. Det håller jag på att “släcka ut” eftersom jag inte tränat på det från första början. Blir det felmarkeringar så handlar det till 90% om höga gömmor där hon inte kan kontrollera lika bra. 

Jag väljer att byta belöning till godis och göra ett omvänt lockande för att få ner henne i lite koncentration. Det verkar funka litegrann även om hon fortfarande springer iväg en sväng. Det är en del av processen som jag måste acceptera. Det kräver ju några gånger för att hon ska koppla att samma kriterier gäller överallt. Ingen scanning under projektets gång!

Hon klarar övergångarna till nästa område bra tycker jag. Känns inte som hon blir jättefrustrerad. Detta ska jag bygga vidare på. Att säga “Kom” verkar vara ett bra kommando för att söka vidare efter markering. Jag har tränat “Kom” och sedan gått en bit och belönat, så som jag kan göra för att avsluta söket. Viktigt kommando vid framförallt tomsök. 

I detta projekt har jag valt att blanda lite mellan tänket hos “The School of Canine Science”, “SWDI” och “MG Hund”. Tycker det ska bli spännande att kombinera och vara lite kreativ.

Jens på SWDI pratade om inkallning på sin föreläsning i systematiskt sök. Han menar att det är viktigt att kunna detta för att belöna att hunden söker bra, men undvika att man råkar belöna något fel. Det blir ju att man belönar själva transporten egentligen, så det “skadar” inte söket. Dessutom är det bra att använda när man är osäker på att gömman är där, då blir den eventuella felmarkeringen inte belönad i sig. Detta måste man såklart vara försiktig med så det inte blir en kedja för smarta hundar “Sök – felmarkera – “kom”, transport – belöning”. Men det är inte så ofta man är osäker på att gömman på träning och då har jag lärt mig att kontrollera som störning på markeringen. Så jag tror det inte blir nog ofta för att det ska bli en kedja i hennes huvud (hon är inte lika smart som Rusa som skapar kedjor på ingen tid alls). 

Fortfarande en hel del skall, framförallt i starten. Detta har jag haft ända sedan början. Hon har hög förväntan och blir säkert frustrerad att inte få starta direkt. Men jag tror att jag kommer strunta i detta just nu och jobba mer med skallen i själva söket, vilket i det fallet betyder frustration och osäkerhet. Av erfarenhet i annan träning har jag märkt att det brukar försvinna när hon vet vad hon ska göra. När jag kedjat oförutsägbart under längre tid och med fler gömmor tror jag detta kommer bli bättre. Hoppas!

Det gäller att ha tålamod! 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.