Publicerad den Lämna en kommentar

Projekt Struktur och System: Pass 11

Vi tränar vidare, men inte lika ofta som innan på grund av hennes allergi. Hon blir lite deppig då och jag vet inte hur det påverkar söket nu och fram över. Däremot så älskar vi båda att söka, så tränar gör vi iallafall! Här är ett pass från förra veckan. 

PS. Jag var tvungen att ta bort ljudet på filmen för vi snackar en del i bakgrunden och det hörde inte alls hit. 

Utvärdering

För att följa hela projektet: Klicka här

För planering och delmål se tidigare inlägg.

Pass 11

Planen var fortsatt 5 områden med 5 bitar, där jag varierar hur många hon behöver söka, om jag belönar markeringen, transporten eller om hon får ta flera gömmor utan belöning.

Jag upptäckte på tidigare pass att så fort det inte vart en vertikal yta så sökte hon annorlunda. Så jag valde att lägga upp en vertikal yta för att få in tänket, sedan en yta som är nästan vertikal och sen en till vertikal. Nästa gång så kan jag gå från nästan vertikal till något helt annat tänkte jag. 

I förra veckan gick jag också igenom ett webinar från SWDI angående stress och upphetsning. Det var intressant! Mycket som jag redan tänkt, vissa saker jag fick bekräftelse på, och en del nytt. Det gav mig också en hel del funderingar som jag tänkte ta upp i ett annat inlägg. Men detta har gjort att jag ser saker som jag inte tänkt på tidigare. Älskar att utvecklas och lära mig nytt!

 

Första gömman så ser vi vad som hänt med markeringarna under projektet. Markeringarna sitter fint så länge hon är säker på sin sak, men blir hon minsta osäker på att det är rätt så släpper hon, kollar på mig, söker, kontrollerar och återgår. 

Jag inser nu var det kommer ifrån. När jag har tränat “5 minibitar” som vi tar bort en i taget, så har jag ignorerat markeringar på kvarvarande doft, för att försöka släcka ut beteendet (enligt tips). Det som dock har hänt är att hon fortfarande markerar på kvarvarande doft om bitarna har varit riktigt små, hon jobbar hårt och inte hittar nåt annat. Eftersom jag inte har jobbat med kvarvarande doft från början så tror jag faktiskt det är omöjligt att släcka ut det här beteendet helt. Dessutom har det gett en osäkerhet vid markeringar på små bitar generellt. Ibland känner hon sig väldigt säker, men vid minsta osäkerhet så släpper hon och söker vidare. Det påverkar ju såklart resultatet!

Nu under webinariet så pratar Tobias en del om att vi “bara ger halva informationen” vilket jag, efter hans förklaring, förstår som att vi visar när hunden gör rätt, men det blir inte tydligt när dom är fel ute. Det här med karma är ju ett perfekt exempel och något jag faktiskt funderat på redan. Att bara ignorera när hon markerar på kvarvarande doft påverkar ju såklart markeringarna på andra gömmor. Om jag bara står tyst och väntar så tror hon det är fel. Det blir väldigt otydligt. 

Nu har jag börjat jobba med att ha ett “du är fel ute” ord, så det ska bli skillnad på när jag faktiskt väntar ut markeringen för att ge belöning och inte för att “ignorera bort”. Jag hoppas ni förstår vad jag menar? 

Just detta är något jag har haft problem med länge och som inte blivit bättre och jag inte heller hittat någon lösning till. Kan detta vara en anledning till frustrationen? Jag ger bara halva informationen. Vi får se när jag nu provar göra annorlunda..

Förutom enstaka spring, enstaka markeringar på kvarvarande doft samt lite osäkerhet så är jag generellt nöjd över passet! 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.