Publicerad den Lämna en kommentar

Projekt system och struktur. Utvärdering 1

För att följa hela projektet: Klicka här

För planering och delmål se tidigare inlägg.

Uppsatt mål

Karma ska starta direkt med hög nosfrekvens där jag påvisar henne. Hon ska sedan noggrant söka framför mig utan påvis. Hon ska ha en stabil markering och välja bort kvarvarande doft när Kongen tagits bort. Hon ska klara att söka ett större område utan frustration och utan spring i benen med belöning vid gömmor, efter kedja eller tomsök. 

Belöningen måste vara anpassad efter situation. Belöning med större värde efter “kedjade gömmor” (Viktigt att hitta något riktigt värdefullt).

Jag ville utvärdera på film hur långt vi kommit i projektet. Jag har känt att vi kommit framåt, men har inte jämfört på riktigt. 

Därför letade jag reda på en film innan projektet på en plats jag kunde söka igen. Det blev hemma. 

I filmen här nedan jobbar jag med att söka helt självständigt utan styrning av mig. Det var en del i kursen jag gick då. Det har varit väldigt bra för hennes självförtroende och att hon inte tar hjälp av mig för att hitta gömmorna. Under denna period jobbade jag inte med noggrannhet eller system. 

Här nedan ser ni dagens film. 

Jag börjar med att nämna att hon inte skadade sig (när ni tittar kommer ni förstå vad jag menar). Jag valde att söka vidare eftersom hon inte pipit, inte haltade och ville söka vidare. Kontrollerade noggrant efteråt och det blev ingen skada. 

Bitarna var ca 2×2 mm förutom den som ligger i grillen som var ca 1×1 cm. Hon tog alla gömmorna. 

Startskallen kommer jag inte bli av med helt, för hon har sån förväntan på söket. Men det gör ingenting så länge hon söker koncentrerat när hon väl börjat. 

Mitt val att informera henne när hon inte är riktigt rätt ute genom “nä,nä,nä..” har funkat bra mot frustrationen! Nöjd med det. 

Hon springer iväg lite ibland men lyssnar och vänder direkt när jag säger nåt. Jag vill att hon ska hålla sig inom kriterierna, söka noga framför mig. 

En bieffekt av träningen har blivit att hon återgår till områden hon redan sökt av eftersom vi kört flera bitar på samma område. Detta väntar jag mig dock minska när vi går över till andra övningar. 

Jag är nöjd med att hon verkligen är noga och letar utan frustration. Dessutom gjorde hon en snygg sittmarkering när hon inte nådde fram till gömman. Tänk att hon kom ihåg den träningen! Hon arbetar verkligen bra i miljön och är inte rädd för att utmana sig med att klättra på saker. Jag trodde faktiskt inte hon skulle hoppa upp sådär. Jag gissar på att träningen på däckhögen har gjort att hon vill upp på saker. Spännande utveckling! 

Nöjd med resultatet av detta projekt! 

Jag kommer utvärdera vidare och återgå till detta om springandet blir mer än det var nu. Men det här tycker jag är helt ok! 

Ser fram emot nästa träning! 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.