Publicerad den Lämna en kommentar

Projekt Struktur och System: Pass 1

Utvärdering

För att följa hela projektet: Klicka här

För planering och delmål se tidigare inlägg.

Detta pass körde vi efter massa spring i skogen, backträning och lek. Hon var flåsig och möjligtvis lite trött (svårt att säga med denna hund). Tredje området kom inte med på film tyvärr (eller… filmaren blev lite less och filmen vart lite för dålig kvalité 😉 )

Eftersom jag ska jobba med att hon ska söka framför mig utan påvis så börjar jag vid sökväggen där hon är van att gå. På så sätt behöver hon inte misslyckas genom att få för mkt spring i benen eller fortsätta åt höger (tränar henne att söka åt höger där det är möjligt).

Första passet väntar jag mig inte så mycket. Hon söker ungefär som hon brukar på och kring väggen. Hjälper henne tillbaka om hon drar iväg åt sidorna (“häråt”). Jag väntar mig även en del frustration och kanske någon markering på gammal gömma. 

Bitarna är små och svåra att få ut (och till och med se ibland). Dessutom hade jag glömt att jag för ett tag sen gjort i ordning ett sök som skulle ligga över natten. Jag måste sätta larm när jag bestämmer mig för såna grejer, för jag kommer verkligen inte ihåg nånting!  

Jag försöker träna Karma att hålla markeringen även när jag går och kontrollerar om det är någon Kong där. Det går helt ok, men hon har tendens att släppa när jag kommer nära. Dock är det lite bra så jag kan se om den är där. Detta gjorde att området blev lite större än jag tänkt (hela väggen nästan).

Vi har inte sökt på så små bitar på ganska länge faktiskt. Vi har ju satsat på andra delar ett tag. Så jag upplever att hon går över en hel del bitar utan att lokalisera och markera. Är det trötthet? För nosfrekvensen verkar fortfarande vara hög och hon verkar ibland få upp något men inte ta det fullt ut. Jag väntar mig att detta kommer bli bättre på passen fram över.

I detta fall provade jag att använda aktiv lekbelöning bara. 

Passet gick enligt plan och förväntning. Jag är nöjd med att hon lyckades söka noggrant trots att hon var väldigt flåsig. Det märks mest på slutet att hon inte riktigt har samma uthållighet efter hon motionerat ordentligt (denna hund springer fram och tillbaka oavbrutet på promenaderna, springa är det bästa som finns tycker hon). 

Jag ska i fortsättningen försöka leka, lägga henne, sen ta ut Kongbiten och fortsätta. Här lämnade jag henne till leken och hon kommer tillbaka med saken utan att jag kan engagera mig. Det känns inte superbra. Bättre att ligga och koncentrera sig innan nästa “skick” och att jag kan vara engagerad under hela belöningen. 

I vissa fall är jag också sen med belöningen vilket oftast berodde på osäkerhet om det var en gömma där. Frågan är om jag ska kalla in och belöna längre bort istället för att kontrollera gömman och då belöna släpp i markeringen. Det kan ju bli en kedja om jag har otur. Sen kan jag kontrollera och ta bort ifall det fanns någon där. 

Fram över kommer jag lägga upp pass och numrera dom. Det kanske inte blir film och så här noggrann utvärdering här på bloggen för varje pass, men jag utvärderar alltid på något sätt under och efter ett träningspass. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.