Vad vill ni söka efter?

Jag tycker om att analysera och fundera på hur saker hänger ihop. Vad är fördelar och nackdelar? Jag gillar inte att säga att något är rätt eller fel, utan allting beror ju på vad man har för mål och syfte med det man gör. 

Jag tycker det är sjukt kul att SBK ordnar den här provformen som kommer få så många fler att förstå hur fantastiskt hundens luktsinne är. Hur det utvecklar hundens självförtroende och samarbete med föraren. Att ha riktigt roligt tillsammans är den viktigaste målbilden man kan ha! 

Nu till ämnet. 

När vi tränar specialsök så börjar vi på ett träningsämne. Detta kan vara Kong eller te eller något annat som inte är måldoften. Alla ämnen som hunden söker efter kallas på sökspråk för “etikett”. I helgen fick jag ett tydligt exempel på hur snabbt det går att lära in ett nytt ämne när hunden redan vet vad den ska göra. Några minuter bara! 

När vi utbildar en sökhund som ska användas i tjänst, så är det viktigt att veta vilken typ av sökhund vi vill ha eftersom träningen ser helt olika ut. Ska du söka bomber, sprängämnen eller minor så är det superviktigt att hunden inte gör fel, vilket är uppenbart. Dessa hundar ska dessutom kunna hitta och markera extremt små doftbilder och aldrig välja bort när dom hittar något. Det finns “terrorhundar” som såklart måste markera om dom hittar rester av ämnet, även om det inte finns något längre. Då kan vi få en bild av ifall något otrevligt planerats på platsen.

Ser du till vägglösshundar så ska dom kunna skilja på levande och döda löss med väldigt små doftbilder. Dom behöver vara noggranna och använda hög nosfrekvens. Dock behöver dom inte jobba så högt upp men ska vara säker på att jobba inomhus och inte åsamka nån form av skada på interiören. 

Barkborrehundar måste däremot kunna känna sin etikett på väldigt stora avstånd och på stora områden med de störningar som finns i skog och mark. 

Narkotikahundar ska kunna söka efter små och stora mängder och om man tänker rent praktiskt är det nog inte så bra om dom markerar där det funnits något tidigare. För mig känns det iallafall inte helt rätt att visitera, öppna någons skåp eller grejer om man inte kan va säker på att det är något där. Tänk om det är någon som hade skåpet innan som hade narkotika där. 

I kongsöket som jag jobbar med så använder vi snarare den sista tekniken, det vill säga, hunden ska bara markera där det faktiskt finns Kong. Om man då vill utbilda en hund där detta inte är bra, så blir det att träna på ett annat sätt. 

I kongsöket vill vi också söka på ett speciellt sätt. Hela området ska noggrant sökas av, systematiskt med ett stabilt utpekande med riktigt stadigt fokus. Hunden ska vara styrbar och ta små och större mängder Kong. Doftbilden är såklart väldigt annorlunda ifall vi söker efter en hel Kong eller en mikrobit. Det är viktigt att träna på allt!

Min inriktning är framförallt kongsök inför nya provformen, men genom olika utbildningar så får jag också tips och insikt i olika typer av sök. För mig är det viktigaste att förmedla hur fantastisk hundens superkraft är och hur vi alla kan lära oss att använda den för att ha roligt och utvecklas tillsammans. Detta gör vi efter er egen motivation och målbild. 

Hunden är också fantastisk på att förstå vad vi vill när vi lyckas kommunicera det på ett bra sätt. Allting går att träna om. Det är bara när ni ska jobba med något farligt som det är superviktigt att hunden att gör 100% rätt hela tiden. Annars är det kör, bara kör! 

Det är alltid bättre att göra misstag i sin träning än att inte träna alls! Problemlösning är ju så spännande. Hur vi kan kommunicera vad vi vill till just denna individ med precis denna förare.