Tävlingssök
När vi tränar inför tävling har vi inte samma krav på perfektion direkt som i skarpa lägen. Inom professionella specialsöksyrket arbetas det alltid efter en fast stegringsplan som är allmän beprövad och har visat på goda resultat.
Men det finns en fördel att träna inför tävling, och det är chansen att vara kreativ! Tävling kommer inte rädda någons liv eller ta fast tjuvar, det är bara för att utvärdera dig och din hund och er träning tillsammans. Det gör att vi kan prova nya saker och utvärdera för att föra sporten framåt. Detta kan i sin tur leda till att nya metoder och verktyg för ännu bättre sök i framtiden. Vi har en spännande resa framför oss med SBKs nya sport!
Nu till vad artikeln egentligen ska handla om; Markeringar

Förväntanslycka
När vi tränar hund så får vi ofta dåligt samvete när vi inte delar ut belöningen inom en viss tid. “Men hon gjorde det ju så bra! Jag vill inte att hon ger upp!”. Men vet ni, det är faktiskt inte själva belöningen som ger den bästa känslan hos hunden, utan det är förväntan på belöning.
Studier på apor har visat att Dopaminhalten, den som styr vår välmåendekänsla, ökar kraftigt efter startsignalen då förväntan börjar och genom arbetet för att sedan sjunka efter en viss period. Boosten avstannar sedan efter belöningen.
En sak som däremot är väldigt viktigt att tänka på är att förutsägbara belöningar minskar tillfredställelsen och dessutom kan ha motsatt effekt om den uteblir.
Det betyder alltså att om hunden förväntar sig att få en belöning, men inte får den, så är det sämre för träningen än att den förväntar sig belöning men får arbeta lite extra för den. Om du är förutsägbar i dina belöningar kommer du främst märka på tävlingar när hunden blir mer och mer osäker eller uttråkad. Tänk dig själv att vänta på en lön den 25:e och så får du den inte. Det är ju helt klart inte lika bra som att förvänta sig vinna på Lotto.
I specialsöket jobbar vi mycket med förväntanslycka i markeringarna, för det är det enklaste sättet att vara oförutsägbar. Vi behöver såklart belöna sök och tomsök, men det kan vara svårt att veta exakt vad vi belönar då. När hunden lärt sig en stadig markering så blir förväntan högre och högre eftersom dom inte vet när dom får belöning. Vi kan dessutom använda “släpp markerings-signalen” och söka vidare för att få belöning senare. Hos aporna visade det sig att dopaminet var som högst när de fick belöning till 50%.
Som ni ser på bilden här ovan så är det precis efter startsignalen (då förväntan börjar) som dopaminet är som högst. Det märker vi ju när spårhundarna vet att det är dags för jobb och sitter skakiga i bilen för dom är så peppa.
Summa summarum så kan vi använda förväntan på markering och bra belöning för att öka intensitet och intresse för söket i sig. I specialsök har vi ju två möjligheter att skapa förväntan, både inför söket i sig, men sedan också inför markeringarna, för har det också visat sig att själva nosarbetet i sig också ger en lyckokänsla hos hundar.
Inte så konstigt att det är den bästa aktiveringen!

Karmas markering
Jag har från början jobbat en hel del efter SWDIs system, då jag både är intresserad av deras tekniker, men också var de vägledande inom min instruktörsutbildning. Jag tycker markeringarna är fantastiskt snygga. Men sen kunde jag inte låta bli att belöna Karmas dansande, för det visar på så himla fin förväntan! Så i slutändan blev det en pekande markering som är ganska aktiv. Det är inte riktigt en passiv markering, utan en markering med stor förväntan och glädje. Men den är mycket tydlig och hon har chansen att kontrollera gömman flera gånger. På höga gömmor har hon ganska automatiskt sittmarkering med fokus, men stå på bakbenen är också okej och inom mina kriterier. Däremot är det inte okej att skrapa, äta eller göra annan åverkan på gömman. Men i slutändan är det viktigaste att de kan kommunicera precis vad gömman finns.
Här nedan kan ni titta på en film på vår markeringsträning. Denna miljö var svår för Karma vilket ledde till lite avbrott. Nu försöker jag träna på detta ställe så mycket som möjligt tills hon blir trygg i den miljön. Sedan kan jag flytta det vidare till andra liknande miljöer.
Kommentera