Publicerad den Lämna en kommentar

Lär hunden skvallra.

Denna övning är bra att använda för att lära hunden att “skvallra” om det kommer någon eller något. Vissa hundar har problem med till exempel hundmöten, cyklar, djur eller något annat. Detta är ett sätt för hunden att uppmärksamma och sedan själv välja att komma till dig.

Det viktigaste att tänka på i början är avståndet till svårigheten, om hunden redan har börjat skälla eller dra ut i kopplet så har störningen kommit för nära och det är inte läge att träna detta. Hunden ska precis uppmärksamma störningen och då gäller det att vara snabb. Kommer ni för nära så är det bättre att använda brytkommando för att sedan belöna fokus mot dig.

– Ett tips är att kontrollera situationen med en medhjälpare, så du vet vad som ska hända och kan vara snabb med belöningen. Men detta är bra att träna på alla promenader, och viktigt att underhålla hela hundens liv.

Steg 1

– Var uppmärksam på hundens signaler, om den höjer huvudet, sätter fram öronen och blir lite stilla en sekund, belöna genast! Använd belöningssignal så hunden förstår precis när den gjort rätt och ska hämta belöningen.

Steg 2

– När du gjort detta många gånger och känner att hunden borde ha förstått, då provar du att vänta lite längre för att se om hunden självmant väljer att vända sig om. Då är förväntan på rätt ställe. Ifall den inte gör det, börja om från steg 1.

Steg 3

– Minska successivt avståndet från störningen och gör som steg 1, gå vidare till steg 2 när hunden klarar det närmare avståndet. Målet är att hunden ska klara att “skvallra” redan på långt avstånd, men klara av det även om det är på närmare håll.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.