Som ni vet så kan vi hitta vad som helst på internet, och det gäller att vara källkritisk. Jag kollar alltid upp vem som ligger bakom artikeln och vad de har för erfarenheter och utbildning. Sedan också ifall det är en forskningsstudie och hur den har utförts. Ofta har jag märkt att när det gäller studier på hundar så är det väldigt få individer som ingår, om man jämför med vad som behövs för att en artikel ska få publiceras kring forskning på människor. Jag läser, tar in, men är också medveten om att det inte är en sanning, för det enda vi kan veta är att vi egentligen inte vet!
När det gäller hundträning, -instruktörer och -utbildningar, så finns det ingen kontrollorganisation som ser till att de träningsmetoder som presenteras faktiskt fungerar som det utlovas. Detta skapar såklart problem. Vi har massor med kända hundtränare som använder metoder som starkt ifrågasätts. Här har ni en film som visar på hur fel det kan gå, och hur många som faktiskt läser, lyssnar och implementerar tekniker av populära hundtränare.
För mig är det sjukt viktigt att både förare och hund känner sig trygga och vågar kritisera metoder och förslag även från mycket erfarna hundinstruktörer eller -förare. Det är du och din hund som står i centrum för er relation. Det ska kännas bra för er båda och leda till något positivt. Säger en hundtränare att “detta är den enda metod som fungerar” så ser de inte till individen. De ser inte till er relation och era personligheter. Det finns ingen metod som fungerar på alla, och vissa kan ha ödesdigra konsekvenser, framförallt på känsliga hundar. Viktigt är att vi ser till individerna och anpassar vårt sätt att kommunicera på ett sätt som gynnar relationen och lär ägare och hund att förstå varann på det sätt som passar just dom. Det handlar om kommunikation, inte om att styra med järnhand.
Om tipsen du får inte känns rätt, då är de inte det! Be om en förklaring till varför de tycker som de gör och vad det baseras på. Vad har hundtränaren för bakgrund? Vilken typ av hundar tränar hen vanligtvis? Våga var kritisk, för du har inte fel när det inte känns rätt! Det är du som bestämmer över vilken relation du vill ha till din hund!
För mig är det viktigt att de som kommer till mig känner sig trygga med att säga ifrån om det inte känns bra, oavsett vilken typ av övning vi gör. Det finns massor av sätt att lära in samma sak, och det är bara att prova något annat!
Tro på er själva och våga vara kritiska!
Ps. Jag må ha använt mannen som kritiseras i videon ovan som källa innan jag visste lika mycket som nu. Det är inte alltid lätt att se när någon med så hög popularitet, akademiska meriter och erkännanden är helt “ute och cyklar”. Men här får vi använda vårt sunda förnuft, och denna artikel hade jag inte trott på! Det finns inget som heter “quick fix” när det gäller hundträning!
Kommentera