Publicerad den Lämna en kommentar

Utvärdering tävling – Vår första klass 2

Nu har vi kört vår första tävling Specialsök klass 2. Det var jättekul! 

Det var verkligen lärorikt att få bekräftelse på våra styrkor och problem. Det tar jag med mig och ska nu lägga upp en plan för hur vi ska fortsätta träningen.

Söket började inne i en stuga. Karma skulle söka 3 rum för att sedan gå ut och söka ute. Hon började superbra och jobbade fint i 4 minuter. Det var ungefär 2-3 gömmor (hade inte exakt koll på tiden, men det hade ju domaren). Efter 4 minuter avbröt hon söket ofta och vart frustrerad, frågade mig och gick runt. Hon började söka igen när jag hjälpte henne och hittade flera gömmor, men inte så bra som hon kan. 

Det som är intressant är att jag tänkt precis så som domaren föreslog efter söket (Se detta inlägg). Vårt “släppa gömman”-ord har fått för hög förväntan på belöning och hon tror att hon inte gör rätt när hon inte får något på fler än 3 gömmor med “tack” för att släppa gömmorna. 

Jag har hela tiden tyckt det varit svårt att kedja ihop utan att få frustration, och äntligen har jag kommit på varför! Dessutom inser jag att vi hade med detta i SOCS kursen jag gick, men att jag inte riktigt förstod hur jag kan använda den övningen när Karma vad skadad och inte kunde få en riktigt bra aktiv belöning.

Jag har tänkt den senaste veckan att jag ser söket lite som ett lydnadsprogram på så sätt att det blir “moment” med social belöning mellan. Jag funderade över om jag skulle själv se den sociala belöningen som en “riktig belöning”, men det har inte riktigt blivit som jag tänkte. Hon började skälla oftare och det blev för mycket avbrott i söket. Jag måste börja se hela söket som en kedja utan avbrott för någon typ av belöning, utan istället säga “fortsätt” och hon får gå vidare för att få belöning efter söket. Som domaren, Maria Gabrielsson sa: att fortsätta söka måste också bli en belöning i sig. Det tror jag är helt klart möjligt. 

Nu måste jag lägga upp en plan för hur jag ska utöka söktiden och antal gömmor utan att det blir frustration. Tänkte lägga upp en stegringsplan och få ihop en kedja med många gömmor. Jag ska fundera på detta så jag hittar något sätt Karma kan jobba vidare efter markering och blir så lite frustrerad som möjligt. Något förslag?

Jag är nöjd med:

  • Hon hittade och markerade en hög gömma med sitt-fokus
  • Hon sökte bra och systematiskt i början
  • Markeringarna var tydliga
  • Hon jobbade vidare och hittade flera gömmor trots mycket frustration

Jag kan förbättra:

  • Uthållighet och självständighet
  • Ännu stabilare markeringar
  • Jämnare avsök av området
  • Djupa gömmor

Poängen blev:

Uthållighet 5 – Hunden fullföljer söket med hjälp av föraren

Koncentration 5 – Ofokuserad under större delen av provet med flera långa avbrott. Behöver startas om.

Hundens självständighet 5 – Tar enstaka egna initiativ, krävs mycket styrning, frågar förare vid upprepade tillfällen, “kletig” mot förare (4 minuter bra sök)

Miljö och störningar 15 – Liten påverkan, startar om och fullföljer söket självmant

Systematik vid genomsök av område 15 – Föraren anpassar systematik utifrån hundens förutsättningar

Kontroll 20 – Hunden är lyhörd och följer förarens anvisningar väl. Bra samarbete.

Felmarkeringar 20 – Inga felmarkeringar

Hittande 10,7 (avrundat till en decimal)

Markering 8,8 (avrundat till en decimal)

Hittade gömmor 4 (av 7)

Totalpoäng: 247,1 (avrundat till en decimal)

Felmarkeringar: 0

Söktid: 10 minuter

Jag vet inte hur jag får reda på vilka gömmor som gav vilken poäng, för att sen få ut resultatet av “hittande” och “markering”. Men hoppas det kan bli tydligare senare. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.