Publicerad den Lämna en kommentar

Träna rätt eller fel?

Ofta när jag håller kurs så säger någon av deltagarna “Jag tror jag har tränat fel.” eller “Jag har inte velat träna för jag är rädd att jag gör fel”. Det känns faktiskt lite tråkigt att höra, att mina kursare har dåligt självförtroende i sin förmåga att träna hund.

Jag anser att det inte finns rätt och fel, utan fördelar och nackdelar. Allting vi gör med hunden får såklart konsekvenser. Det kan vara konsekvenser på relationen eller inlärningen av moment. Alla gör fel, alla är olika individer och förstår saker på olika sätt. Dyker problem upp, och det kommer dom att göra, så finns det alltid en lösning. Det handlar bara om att tänka om! 

“Felsignal” – Nu är du ute och cyklar

Något som är omdiskuterat i hundvärlden är om vi ska använda “felsignal” eller inte. Vissa anser att det ger för mycket negativ feedback när det blir fel gång på gång på gång. Att bara få veta när det blir fel är ju ingen skön känsla, det vet vi ju själva. Alla har nog varit med om detta nån gång i livet. Negativa känslor fastnar ju lätt mycket mer än de positiva. Det kan krävas en hel del att väga upp och få tillbaka självförtroendet. 

Men en felsignal för mig är ett neutralt ord som används för att visa att hunden är inne på fel spår. Det ska inte vara något som får hunden att känna sig frustrerad eller dålig, i så fall är det fel strategi. Det ska bara vara information till hunden så hunden ska slippa ta alla sidospår för att bara upptäcka att det inte leder till belöning. För mig blir det alltså en liten genväg på beteendekartan. 

80% regeln

Det är kanske inte alltid lätt att använda detta för det är viktigt att det inte blir fel gång på gång på gång. Hunden ska inte känna sig frustrerad över att inte förstå vad vi vill. Då behöver vi förklara på ett enklare sätt. Det är ju inte så lätt att börja räkna med ekvationer om en inte lärt sig addition eller subtraktion. 

Därför är det viktigt att hålla på 80% regeln, när hunden inte klarar något flera gånger i rad så får en fundera på hur övningen kan delas upp i än lättare delar. Det är oftast den lilla knuffen i rätt riktning som för träningen vidare. Detta är extra viktigt om du väljer att använda något ord som förklarar att de är ute på fel bana. 80% regeln finns där av en anledning, och det är för att ge hunden en bra känsla och trygghet i inlärningen. 

Mina egna tankar

Som jag nämnt tidigare har hundens känsloliv visat sig vara mycket närmare människans än vi trott tidigare. Så jag har ganska ofta svårt att låta bli att jämföra med mig själv. Då försöker jag såklart se det utifrån hundens perspektiv mot bakgrund av vad vi vet om dens språk och personlighet. 

När det gäller negativ feedback så skulle jag gärna vilja att människor berättar för mig när jag är helt fel ute. Jag kan ha lite svårt i sociala situationer, att veta vad som förväntas och vad som är konstigt. Under nästan hela mitt liv har jag varit omedveten om detta. Jag har bara varit inne i min egen värld. Men tillslut hamnade jag i konflikter som jag inte förstod och då började det bli tydligt att det måste varit något jag sagt eller gjort. Men vad?

Jag hade gärna velat få reda på detta på ett konstruktivt sätt, och sedan förklarat för mig hur jag borde agera istället. På så sätt kan jag ändra mitt sätt att vara och känna mig stolt över att ha klarat av situationen. Jag kan sen agera mer passande nästa gång och då undvika att bli missförstådd. 

Hundträning är fantastiskt för att lära sig en tyst kommunikation och att faktiskt kunna förklara något på ett vis som ger trygghet. Det förändrar ens eget sätt att tänka och skapar en kreativitet i träningen. 

Tänk igenom din träning innan du börjar så du är säker på vad du vill och kanske även hur du skulle kunna göra det lättare ifall hunden inte förstår. Vi jobbar ju tillsammans med en annan art och det är en konst att kunna kommunicera så att alla förstår. 

Hoppas ni inte känner er dåliga eller fel. Det är inte fel, det är bara en svacka i kommunikationen. Det finns alltid sätt att återställa balansen. Att faktiskt träna är viktigare än att det alltid blir rätt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.