Specialsöksprov – Catastrophic failure..

… eller inte.

Igår var det dags för årets första Specialsöksprov i klass 2. 

Jag föll tillbaka i gamla vanor och det satte såklart käppar i hjulen för oss. Karma gjorde sitt allra bästa utifrån förutsättningarna och jag är glad att hon ändå jobbade på trots att hon fick söka länge utan träff och att matte var ett nervöst vrak. Förstår inte riktigt vad som hände med min mentalitet. 

Här nedan kan ni få se skillnaden på tankarna från mitt gamla jag och sen mitt nya jag. Mitt nya jag ska vara snäll mot mig. Analysera för att se lösningar och inte problem.Det som inte ger nån information för framtida träning ska jag bara se förbi. 

Gillar mitt nya jag mer och hoppas jag kan hålla mig till det nästa prov!

Mitt gamla jag tänker:

 • Fy fan va dålig jag är.
 • Stackars Karma som har en så dålig tränare som matte. 
 • Alla kommer se ner på mig nu för jag är inte bra nog.
 • Varför är jag så dum och blir nervös?
 • Varför kan jag inte kontrollera mina känslor? Stackars Karma.
 • Jag hade dålig taktik, dålig framföring, skapade frustration hos Karma, jag är bara dålig helt enkelt. 
 •  Alla andra är så mkt bättre än mig och jag kan inte prestera som jag borde.
 • Jag skäms att vara instruktör och inte följa mina egna råd. 
 • Jag har tränat så dåligt och ostrukturerat. 
 • Vilket misslyckande!
 • Varför vill nån gå på mina kurser om jag inte ens kan träna hund själv?
 • Jag förstörde verkligen för Karma eftersom jag fick för hög prestationsångest och hade inte känslan att detta var en kul lek. 
Mitt nya jag tänker:
 
 • Minisöket innan provet gick jättebra och jag börjar få till bättre markeringar. Vi har tränat mycket markeringar i samband med Karmas allergitvättar och det har gett resultat. Nästa gång kanske vi får visa upp dom! 
 • Jag måste tänka på att ta mig tid i starten för att se över området och planera. Inte bara stressa in. Jag var stressad innan, blev jättenervös och startade alldeles för snabbt och utan att planera hur jag skulle söka av området. 
 • Jag måste vara i god tid och jobba med den mentala biten. Jag kom väldigt sent och stressade iväg trots att jag haft halva dagen på mig att planera och åka i rätt tid. 
 • Jag måste förbereda alla grejer dagen innan. Jag hade glömt kopplet i Rönneboda och tänkte jag skulle ha nåt annat, men bestämde mig just innan att göra ett nytt koppel för jag inte hittade nåt annat. 
 • Jag är nöjd över att det område jag inte glömde bort blev avsökt systematiskt. Jag tänkte på att leta efter ställen där bitar kunde vara gömma och inte slösa tid på att söka av helt platta ytor. 
 • Jag är nöjd att jag inte fick förutfattade meningar om var gömmorna kunde vara och litade på att Karma skulle markera om det fanns något. 
 • Jag är nöjd med att jag inte fastnade när Karmas intresse ökade på vissa ställen utan lät henne jobba ut och lita på att hon kunde bestämma sig och att det annars inte gjorde nåt om hon missade. 
 • Jag har lyckats arbeta med mina tankar så jag kunnat vända dom negativa katastroftankarna till något positivt. Att jag måste lägga upp planer och träna på mina brister. Fått lite idéer hur jag kan göra.
 • Jag kan bättre och ett prov gör ingen skillnad. Jag måste vara med på fler prov så jag får in rätt känsla. 
 • Folk vill gå kurs hos mig för att vi har roligt tillsammans och utvecklas hela tiden på individuell nivå.
 • Det är svårt med Specialsök och det finns alltid något att träna på. Jag har inte lagt fokus på rätt saker på senaste och ska göra det bättre inför nästa prov. 
 • Karma kämpade hela vägen! 20 minuter utan att hitta något med en konstig matte! 
 • En felmarkering pga frustration är ok. Jag vet att vi har det problemet när det blir för mycket för Karma. Det kommer bli bättre när jag tränar mer! 
 • Jag måste träna mer på att identifiera mina känslor och ha planerat en lösning ifall det dyker upp konstiga tankar.
 • Jag är nöjd med att jag tänkte på att avsluta med ett lyckat sök efter provet där Karma fick extra mkt belöning och beröm. Jag gjorde mitt bästa för att hålla ihop för hennes skull.
 • Ibland kan jag inte hantera mina känslor, men någon dag ska jag bli bättre på det!
 • Jag lär mig hela tiden nya saker och jag behöver bara träna mer!

Att tänka på nya sätt tar tid och ork. Det gäller att medvetet identifiera och vända varje negativ tanke. 

Någon dag kanske det kommer automatiskt, och tills dess får jag använda min energi till att vända tankar, även om jag blir trött. Det är ok att vara trött och känna negativa tankar, men det gäller att hantera det på rätt sätt för att inte hamna i en ond cirkel. 

Träning och prov ska vara roliga. Det ska vara en lek där jag och Karma peppar varandra att hitta Kongbitarna oavsett hur svårt det kan vara.

Jag måste säga till mig själv: Kämpa! Jag kan faktiskt. Ibland har jag dåliga dagar. Det är bara acceptera och gå vidare. Nästa gång gör vi bättre ifrån oss!