Publicerad den 2 kommentarer

Gå i koppel – En rolig övning.

– Jag har provat en övning vi kan göra som gör att hunden förstår vad slakt koppel är.

Träna denna på samma sätt som vilken övning som helst, med “belöningsord” eller klicker och goda belöningar. Börja på enkla platser.

  • Sätt på koppel och halsband, ta en godis i handen och kasta iväg framåt från hundens synpunkt. Hunden kommer säkerligen dra i kopplet för att komma fram till godisen.
  • Håll handen helt stilla. Det kan vara bra att hålla handen mot benet eller liknande, för det är så lätt att vi rör handen omedvetet. Det är viktigt att den är på samma ställe så du inte råkar sträcka kopplet när hunden gör rätt.
  • Vänta tills hunden gör minsta rörelse bakåt så att kopplet blir lite slakare. Säg genast “varsågod” och låt hunden ta godisen. Fortsätt på detta sätt och öka sedan svårigheten tills du har en hund som backar så kopplet blir så slakt som du vill.
  • När detta fungerar bra så kan du kasta godisen åt sidan från hundens synvinkel och då hålla kopplet sträckt åt motsatt håll. Gör precis samma som ovan.
  • Träna detta från alla håll och kanter. Ha alltid kopplet sträckt åt motsatt hål från dit hunden vill, och var snabb med frikommando så fort hunden gör kopplet slakt.
  • När detta känns som det är säkert kan du börja dra kopplet lite bakåt, och alltså sträcka det igen även när hunden får kopplet att bli slakt. Se om hunden följer med för att den vet att kopplet måste vara slappt. Säg “varsågod” när hunden följt med och inte sträckt kopplet mot godisen. Du kan nu förlänga hur långt du vill att den ska komma med och göra kopplet slakt. Förhoppningsvis kan du nu hålla kopplet med lillfingret, och hunden försöker hela tiden göra det sträckta kopplet slakt.
  • Denna övning liknar den där vi stannar och väntar på att hunden ska komma tillbaka när den drar, men det blir tydligare för oss och hunden när vi vet precis var den vill gå (till godisen).
Det här är ingen universallösning för att få hunden att alltid gå bra i koppel, utan där krävs många olika delar. Men ju mer man övar på detta, desto mer naturligt blir det för hunden, lite av en vana. Så jag har märkt att Karma kommer på sig själv när hon drar väldigt mycket, så fort hon blir medveten så slakar hon på kopplet igen. Det är så kul att se! 
 

Film på övningen kommer dyka upp vid ett senare tillfälle.

2 svar på “Gå i koppel – En rolig övning.

  1. Kallas ”eftergift” i hästvärlden och är något som har använts under väldigt lång tid, både när man rider eller på något vis arbetar/tränar hästen från marken men där använder man inte godis utan själva eftergiften blir hästens beröm. Finns mycket bra att hämta ifrån hästvärlden och som går att överföra inom många områden.

    1. Precis! Det finns ju andra versioner av detta där man tex stannar så får hunden slaka på kopplet, men upplever att det här är lite annorlunda i resultatet (gjort båda). 😁

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.