Dåligt samvete för hunden i värmen?

På senaste tiden har jag läst många kommentarer och inlägg om hur påverkade och rent ut plågade hundarna blir av den värme som nu har dragit in över Sverige. 

Med detta inlägg vill jag bara peppa alla att ha ett fint och aktivt liv med sina hundar nu i klimatförändringarnas tider. Att det dåliga samvetet inte ska tära på relationen och få hundarna att känna våra negativa känslor och kanske inte få röra på sig som de behöver.  

Det är inte så farligt, vi behöver inte döma andra som vi inte vet någonting om. Hundarna klarar sig bättre än vi tror och vi måste alltid väga alla för och nackdelar för de individer vi bor med. Var istället uppmärksam och öppen för vad hunden vill säga dig. 

Dessa upprörda inlägg leder lätt till att vi inte går ut med hunden för att det är varmt. Har dåligt samvete eller känner oss dåliga när hunden hässjar. Jag tror personligen att det dåliga samvetet, med tillhörande känslor, och avsaknaden av motion känns värre för hunden än värmen. 

I Sverige är vi inte vana att ha temperaturer uppåt 30 grader under längre tid, men det är något vi kommer behöva vänja oss vid. Jag åker själv varje år till södra Frankrike och har bott här och i Spanien i flera år. Här klarar sig hundarna fint i värmen och väljer själv att springa runt eller lägga i sig i skuggan när det passar. Vallhundarna jobbar hela dagarna uppe på bergen trots gassande sol. Ingen av dessa hundar ser plågade ut. 

Jag har inte heller upplevt att mina hundar plågas av att röra sig i värmen på våra turer. Om vi inte skulle gå ut i värme här så skulle vi aldrig gå ut.

Däremot så behöver både vi och hundarna vänja sig vid värmen successivt. Börja med att vara ute lite i taget och var uppmärksam på hur hunden beter sig. Att hunden hässjar är normalt när det är varmt. Det är ingenting att oroa oss för. 

Jag ser själv tydligt när mina hundar blir för varma. De slänger sig lätt ner på marken i skuggan. Rör sig mindre. Sträcker ut bakbenen för at kyla magen eller blir allmänt dåsiga. Då är det bra att ge ett bad eller något annat som kan kyla ner. Eller bara låta hunden vara i skuggan och ta det lugnt. Hunden kan själv välja!

De här kommentarerna känns lite som det här med att valpar inte ska gå i trappor eller ens promenera innan ett års ålder. Detta råd har visat sig göra mer skada än nytta, för valpen får inte utveckla sin kropp för att klara mer påfrestande saker längre fram i livet. 

Att valpen däremot inte ska fystränas eller tvingas till att gå långt och mycket är dock en självklarhet. Valpen ska själv få välja och det gäller att vara uppmärksam på när de blir trötta och ta en paus så de får gå ner i varv och vila. Sunt förnuft!

Det handlar alltså inte om att valpen eller hunden ska göra massor eller ingenting, utan att vi är uppmärksamma på individen. Vissa är mer värmekänsliga än andra och det är det bara hundarna som kan visa. 

Hoppas ni kan börja bortse från extrema kommentarer och farhågor. Det är just ni som känner era hundar bäst och vet vad som behövs för att de ska må bra! 

Kärlek från värmen i frankrike!