3D-print

Varukorg

Hur fungerar det?

3D-print är ett roligt sätt att kunna överföra modeller från datorn till riktiga världen. Det ger en möjlighet att kunna utveckla produkter eller konstverk på ett väldigt sofistikerat sätt. 

Det är många faktorer som ska vara rätt för att få ut det resultat vi vill. Detta kan göra att det ibland kan ta lite tid att få sin produkt eftersom detta också leder till att mycket kan gå fel. 

Grunden i datorn

För att få ut en ritning i 3D format, så kan vi såklart inte utgå från en platt ritning. Istället så fungerar det som ett hönsnät av punkter och linjer. Det är en geometri där datorn räknar ut precis var en punkt ligger i förhållande till dom andra. För att modellen ska gå att printa så behöver varje ruta bestå av 4 punkter och det får inte vara något hål i nätet. 

Dessutom går det, i vissa program, att välja exakt längd och bredd på modellen. Dessa program används för att rita allt från byggnader till ett mobilskal. Allting måste vara precist för att passa ihop. Min 3D printer tycker inte om geometrin från dessa program vilket gör att jag måste omvandla det till en mer komplicerad geometri.

Efter jag ritat in storlek och liknande i CAD programmet som jag beskrivit ovan, ändrar jag filformat och importerar i ett med fritt modelleringsprogram (se bild). Detta program ger en möjlighet att arbeta som att det skulle vara lera, med olika verktyg där det går att dra ut, platta till eller skära spår för att nämna några. Det här programmet är inte precist i storleken utan fokuserar på form i första hand. Det är denna typ av program som används för att modellera karaktärer till filmer och spel. 

När jag överför filen till detta program och ändra geometrin till vad min printer vill ha, så ändras formen lite. Det gör det svårt för mig att göra saker som ska passa ihop på mikrometern, till exempel skruvkorkar.

Det finns säkerligen en lösning för att få filerna bra direkt från CAD-programmet, men när filerna blir fel så blir det även fel i printern, och då kan jag behöva meka och byta ut delar. Så jag har valt att göra på detta sättet, men jobbar såklart för att det ska gå att printa saker som ska passa ihop. 

Skicka till printern

3D printern som jag använder fungerar ungefär som en extremt noggrann sprits. Det finns andra typer som klarar göra mindre detaljer än ”spritsmodellen”. Det går att 3D-printa allt från mat till flygplansdelar i metall. Men då gäller det såklart att ha en anpassad typ av printer. 

När modellen är klar och har rätt punkter i nätet så ska vi överföra den modellen till ett textdokument med massor av koordinater som printern kan läsa av för att spritsa på exakt rätt ställe. Där har den en precision på 0,001 mm. Så små delar är dock svårt att få till i min typ av printer. 

Förutom koordinaterna behöver printern också veta exakt vilken temperatur som blir perfekt för den typ av material som används. I min printer går det bara att printa i olika plastmaterial.  Vissa går det dock att få med 80% metallpulver i, vilket gör att resultatet blir väldigt likt ett metallföremål. 

Eftersom en sprits inte kan skriva i luften så behövs ett så kallat stödmaterial till de delar som sticker ut. Det blir alltid små spår där stödmaterialet varit, så därför gäller det att vara strategisk i hur vi vrider modellen för att det ska bli så lite spår som möjligt. 

Vi behöver också ställa in den så kallade ”upplösningen”, alltså lagertjockleken. Vid en väldigt detaljerad modell behöver lagren vara väldigt tunna, medan produkter som till exempel koppelkrokarna inte behöver så hög upplösning. Vid lägre upplösning syns lagerränderna mer, men det kan ju ge en charm till den färdiga produkten. 

Eftersom vi vill slösa så lite plast som möjligt görs modellen med luft i. Det kallas infill och printas i ett mönster som till exempel hexagoner. Det gör att vi kan minska materialanvändningen till 15-30% på insidan. 

När inställningarna till filen är klar så skickar vi den till printern. 

3D-print på gång!

När filen väl är i printern så gäller det att hela maskineriet fungerar. Det finns ju en hel del som det kan bli fel på. Till exempel kan filamentet (materialet som tråd på rullar) vara smutsigt och fastna i spritsen. Det kan bli fel på matningen och matningshastigheten. Det kan vara en ojämn platta vilket gör att modellen inte fastnar. Är du intresserad i vad som kan gå fel så kan du läsa mer på : Simplify 3D

När allting funkar som det ska, så är det bara att vänta. Dom tre krokarna på bilden tog ungefär 14 timmar att printa. Då håller man alltid tummarna för att inget ska gå fel mitt i! 

 

Efterbehandling

När allting är printat och klart så krävs det efterbehandling. Vi behöver ta bort stödmaterialet och fila till så allting ser snyggt ut. Jag spenderar olika lång tid på efterbehandlingen och det påverkar såklart priset! Dom billigare mer funktionella produkterna filar jag till och oljar in. Det gör att det fortfarande kan finnas spår av stödmaterialet, men detta påverkar inte funktionen. 

När jag däremot gör konstverk, statyetter och mer kreativt krävande modeller så spenderar jag väldigt mycket tid på efterbehandlingen. Det gör att det verkligen blir ett konstverk i sig, som alltid blir unikt till sitt utseende. Jag kommer senare lägga upp konstverk och skulpturer. Hoppas det kan vara något av intresse! 

Scroll to Top